сряда, 18 септември 2013 г.

Индустрията у нас

Много политици положиха сериозни усилия да унищожат индустрията у нас по всевъзможни начини - приватизации, данъци, бюрокрация. За щастие, тя все пак възкръсваше след всяко свое убийство. И макар да не си личи чак толкова, в момента в България има индустрия и тя работи добре, въпросът е само да успява да извоюва за в бъдеще своите победи над държавата и политиците-лобисти, които толерират едни и смазват други по различните браншове.

Има много фирми от малкия и средния бизнес, които реално са гръбнака на икономиката, и те трябва да се подкрепят или поне да не се блокира развитието им с всевъзможни утежнения и проверки, докато мастодонти като големите винпроми, например, работят с политически протекции.

Пиша всичко това заради един разговор, който проведох на по чашка скоро с мой приятел за състоянието на промишлеността и бизнес климата у нас. Той е собственик на малко производство в покрайнините на малък, провинциален град и е човек, който ежедневно се скъсва от работа и нерви, за да поддържа и развива този си бизнес и да поддържа работните места на около 50 души. Та той ми разказа как кандидатствал по европроект, включващ ремонт на цеха му, нови портални и индустриални врати, разширяване и оптимизиране на производството му. Открил страхотни партньори в лицето на Secdoor, които изработили и монтирали новите врати, накрая обаче се оказало, че поради бюрократични спънки, и то такива на наша територия, помощта от Европа няма да му бъде отпусната... Вината, естествено, не била негова, но въпреки жалбите му, случаят не бил разрешен в негова полза.

За съжаление, подобни случаи има много у нас. Кой ли политик не се е хвалил с европарите, които е усвоил. Истината обаче е, че те много често не стигат до онези, на които наистина биха послужили и го заслужават.



Няма коментари:

Публикуване на коментар