четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Четенето предпазва от болест на Алцхаймер

Романи, повести, разкази, вестник или брошури. Не спирайте да четете, да учите, да се интересувате. Това е един от най-добрите и изпитани методи, които повишават шанса ви да запазите разсъдъка си над 65 години.  Именно това е рисковата  възраст за развитие болест на Алцхаймер.

Болестта е коварна. Независимо, че протичането й е индивидуално при всеки пациент общите симптоми са неспособност за придобиване на нови спомени, трудност при припомнянето на скорошни събития. В последствие идват объркване, раздразнителност, загуба на дълготрайната памет, чести промени в настроението. Развитието на болестта като цяло е трудно прогнозимо. Диагностицирането включва провеждането на редица когнитивни тестове, мозъчен скенер и оценка на поведението.

Независимо, че причините за заболяването не са много добре изучени и в тази насока ще продължат изследванията още години напред, до установяване със сигурност и откриване на лечение за превенция, а при заболелите - облекчаване на симптомите. За пълно излекуване е рано да се мисли, тъй като при болестта на Алцхаймер се наблюдава наличие на сенилни плаки и неврофибриларни възли в главния мозък. Лайшки казано - мозакът се променя. В зависимост от местата, където се появяват измененията се проявяват трудности при говора, дезориентация или други.

Аз съм привърженик на предположенията, че профилактика може да се осъществи с промени в досегашния начин на живот. Това включва балансирана диета, повече почивка и спокойствие, както и стимулиране на мозъка с упражнения за ума, решаване на кръстословици, логически задачи, както и много четене. По наблюдения на много от колегите ми, едни от хората, най-малко засегнати от деградативни психически изменения, които настъпват с възрастта са представители на професиите лекари, адвокати, актьори, редактори. Т.е хора, които цял живот са занимавали мозъка си с четене, запаметяване, преработка на информация. Вярвам, че наистина има резон в това, защото четенето като цяло е процес на възприемане, селектиране, разбиране, интерпретиране, подхранва въображението и спомага за абстрактното мислене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар