петък, 22 май 2015 г.

Лятото наближава - не се излагайте на силното слънце

С риск да бъда отегчителен, пак ще пиша по старата и позната до болка тема за излагането на силното слънце.

Скъпи приятели, читатели, блогъри и всички останали, минали транзит оттук, като начало бих искал да изтъкна, че годината предполага, че ще бъде по-гореща. Ясно личи, че месец май не е толкова дъждовен като през 2014 и 2013-та. Дори абитуриентите май ще се радват на хубаво време. Но то освен чудесно настроение това означава и повече слънчеви дни и по-високи температури.

Не съм казвал, но пак повтарям:

- за по-възрастните хора: внимавайте с обедните излизания. Гледайте от 2 до 4 да сте си по домовете. Не стойте много на пейките пред блоковете, освен ако не са разположени на сянка. Мерете често кръвното си и редовно взимайте сутрин предписаните ви лекарства от кардиолог.

- за работещите: старайте се да проветрявате кабинети и офиси, пийте повече вода и внимавайте с климатиците, защото от тях се изстива най-много, схващанията са чести и трудно минават.

- за по-младите: знам, че да събирате тен е нещо като ваша мисия, но ние българите като цяло сме си с по-бяла кожа. Използвайте задължително слънцезащитен крем с висок фактор, а хората с по-силна пигментацията на кожата - фактор 50 и кажете "не" на солариумите, защото те могат да ви навредят повече, отколкото да ви помогнат. Носете шапки. Бременните, задължително стойте и под чадър.

- децата: нека хапват повече плодове и зеленчуци, да поемат повече течности. Не оставяйте бебета на пясъка на плажа без долнище и задължително мажете кожата преди и след излагане на слънце с подходящите за целта слънцезащитни бебешки продукти. Не излагайте на слънце повече от час или два.

Подпис: ваш приятел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар