събота, 14 ноември 2015 г.

Какво да правим, когато ни залюти от чушка?



Много хора обичат пикантна храна - смесицата от тръпчиви подправки и харесват да експериментират с лютото. Този вкус не е нещо, което понася на всеки. Ако сте мъж и не можете да ядете много люто, това не ви прави по-малко мъжествен. Ако пък сте жена и обожавате люто шкембе за закуска, това пък не ви прави по-малко женствена.

Всъщност поносимостта към люто зависи изцяло от устройството на организма. Това зависи от индивидуалния праг на болка. Болка ли, ще се запитате? Точно така. Лютата чушка, най-честата люта храна, която консумираме, съдържа фенолното съединение капсаицин, което предизвиква дразнене по лигавицата, защото стимулира рецепторите за болка. Някои видове чушки са толкова люти, че само докосване до тях може да предизвика дразнене на кожата. Лютивината всъщност може да се измерва. Има мерна единица за това и се нарича сковил.  За сравнение ще кажа, че сос Табако има лютивина 600-800 сковила, а една от най-лютите чушки на света, която буквално може да спре дишането, е червената савина – 350 000 до 577 000 сковила.

Какво трябва и какво не, за да преодолеем лютивината?

Ако хапнете една червена савина – по-добре потърсете лекарска помощ. Ако обаче домашното ви меню се ограничава до много лютите пиперки на баба ви, тогава има едно  нещо, които не трябва да правите, а правите, за да мине дразненето. Първо пиете вода. Водата прокарва храната, но не отмива лютивината, просто защото тя не се отмива.  Ядейки безбожно люта чушка, а след това пиейки студена вода, вие притъпявате за миг усещането за болка, което лъжливо ви оставя с убеждението, че помага. Не, не помага. В момента, в който прекратите пиенето на вода, изпитвате лютивината с нова сила.  

За люто по-добрият вариант е да се яде хляб, за да се стимулират други рецептори. Само така можете по-леко да приемете тръпките.

Лютото се чувства по-силно при гореща храна. Ако храната е студена, лютивината ще се усети доста по-малко. Независимо това лютите и пикантните храни са много по-разпространени в страни с по-топъл климат. Най-пикантни са кухните на Индия и Мексико, от по-известните ни. Защо хора, които живеят на топло, предпочитат такава храна, не е загадка. Правят го, за да охлаждат организма си както когато пият топли течности и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар