вторник, 20 октомври 2015 г.

Срещали ли сте химера?

Чували сте за Химери от научно популярни филми на митологична тематика или от фентъзи кино продукции за Древна Гърция. Затова предполагам, че сте наясно, че химерата е животно с глава на лъв, опашка на дракон и тяло на коза. Други митове и легенди я описват като триглаво чудовище с лъвска, козя и змийска глава. В някои съвременни фантастични и мистични сериали е описана като същество, което може да сменя формата си.

Сигурно се питате защо ви попитах: "Срещали ли сте химера?". В митологичен смисъл - едва ли. НО...в действителност химерите са сравнително често срещани в нашето съвремие. В биологичен аспект това не са чудовища, а хора или животни, които могат да бъдат с две различни ДНК, по-простичко казано.

Човешкият химеризъм може да се появи по естествен и изкуствен начин. Първият се поражда още на ембрионално ниво, когато майката, носител на плода, всъщност е заченала близнаци. Двете оплодени яйцеклетки могат да се слеят в една (един вид единият близнак да погълне другия близнак) и да дадат двойна ДНК. Това е най-често срещаната причина. Има и други два случая на естествен химеризъм, но смятам да ги подмина, тъй като изискват доста по-сложно обяснение. Изкуственият химеризъм може да възникне в резултат на трансплантация на органи. Понякога е от жизнена необходимост организмът да приеме присадения орган и да се превърне в своеобразна химера.

Много хора-химери не знаят, че са такива, докато събитие в живота им не изиска ДНК изследване. Например установяване на бащинство. Тогава може да се окаже, че един баща, но дори и майка, не е родител на собственото си дете. При мъжа се получава, когато ДНК в кръвта не е еднакво с това в семенната течност.

Други случаи на химеризъм са глава и тяло с различна ДНК, както и отделни органи като сърце, бял или черен дроб, полови органи, коса, лице и т.н.

Малък процент от хората с хетерохромия (две различни очи) също може да са химери. Закономерност обаче не е доказана, но може хипотетично да бъде допусната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар