неделя, 21 декември 2014 г.

На преглед или не съвсем

Има няколко типа хора, които посещават кабинета на лекаря. Хипохондриците. Само някой да каже, че нещо го боли и тях ги заболява. Започват да си въобразяват, че ги нападат различни болести и тичат за щяло и нещяло на доктор. Оплакват се, че не са се излекували и ходят на двама, трима, четирима различни специалисти в една област само и само да съберат мнения. Най-често накрая се оставят в ръцете на някой шаман, просто защото им казва онова, което копнеят да чуят.

Прилежните са втори. Само да ги засърби и веднага посещават семейния лекар. Записват си всикчо и много се страхуват да не сбъркат. Пият лекарствата си по часовник и не пропускат профилактичен преглед. Те са донякъде досадни защото задават всевъзможни въпроси и за най-малкото нещо, но иначе са много изпълнителни.

На трето място поставям Напористите. Тези хора отиват на преглед, предварително прочели всичко открито в мрежата, поставили са си сами диагноза и гледат доктора в устата, като дори се осмеляват да направляват действията му. Ако произнесе друга диагноза са готови да спорят, защото вече знаят от някъде нещо по въпроса и изтъкват аргументи, които дори не разбират. Те са агресивни, склонни да се скарат, ако някой ги предреди на опашката и са с много високо самочувствие.

Последни маркирам Стоиците. Те нямат никаква вяра в медицината. Търпят, докато положението стане непоносимо. През това време посещават лечители, подлагат се на билкотерапия, хомеопатия, акупунктура и каквото могат да открият, че уж помага. Четат форуми и вярват на алтернативните методи за лечение. Лесно се доверяват на чуждото мнение без да имат реална представа за научната страна на заболяването си.

Вие към кой тип спадате? А може би имате чертите на два или повече. Който и да сте не забравяйте, че науката за човешкото тяло се изучава с години. Учени са посветили живота си на изследвания и все още търсят отговорите на много въпроси относно причинителите на различни заболявания. Това е сложна материя, към която не трябва да се подхожда нито лекомислено, нито пресилено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар