сряда, 15 април 2015 г.

Няколко думи за доматите

Да играем на асоциации. Коя е първата салата, която би ви дошло на ум да си поръчате в ресторант? Шопска? Вероятно, да. Шопската салата е любима на всеки българин. А какво има в нея? Малко домати, краставици, сирене, може би лук и сурова чушка. А какво слагаме редовно, когато готвим? От какво си приготвяме сок или пюре за зимата? Кой и този червен зеленчук, който произлиза от Южна Америка, но е станал любим на милиони европейци? Доматът, разбира се. Някога хрумвало ли ви е да се запитата какво по-точно съдържат доматите, с какво са полезни и какво количество от тях е разумно да си похапвате?

Всъщност няма ограничение по колко от любимия зеленчук можем да ядем. Той е изключително нискокалориен, като в 100 гр. има максимум 20 калории. 95% от съдържанието му е вода, останалото са въглехидрати и по малко количество протеини и мазнини.

Ако потърсим още повече информация, ще разберем, че доматите съдържат редица полезни витамини, от които се нуждае организма ни. Така например суровите домати съдържат витамин С и умерени дози про-витамин А и витамин В9. Съдържанието на минерали е ниско, но все пак можем да открием малки дози магнезий, натрий, калий, калций, желязо, цинк, флуор и фосфор.

Най-важната полезна страна на доматите, която си струва да запомним, е наличието на антиоксиданта липкопен. Липкопенът е веществото, което придава познатият ни червен цвят на доматите. Той е изцяло с натурален произход, а ежедневният му прием е доказал благотворното си въздействие върху забавяне стареенето на кожата, изхвърляне на токсините от тялото, неутрализиране на свободните радикали и дори се смята, че помага при борбата срещу някои форми на рак.

Няма коментари:

Публикуване на коментар