сряда, 1 юли 2015 г.

Киселото мляко на Лакрима в помощ срещу слънчеви изгаряния

Хайде, да си го признаем – на всички ни се е случвало да изгорим като раци под жаркото слънце. Дали сме забравили да се намажем с лосион с UV защита преди това, дали сме решили да се правим на смели и силни с кожа като бронежилетка, или не сме очаквали толкова бързо и ненадейно да изгорим. Нищо от това няма значение. Личните мисли запазваме за себе си. Важен е крайният резултат, а той най-често е доста болезнен.

Как процедираме при подобни неприятни ситуации?
Изпипаният бабин лек е да намажете изгорено си място с кисело мляко и да го оставите да попие. На практика няма значение какво ще използвате и каква му е маслеността. Позната последно се намазала с мляко на Лакрима 3,6%, защото такова имала в хладилника. Така лошо била изгоряла на прасците благодарение на една 10-часова разходка в планината и един ¾ клин, че краката й били станали като мартенички – бели стъпала, червени прасци, бели бедра… ужас и половина при това то в най-големите летни жеги. Оплака ми се, че трябва сега да носи само дълги поли и панталони при температури навън, които не падат през деня под 30 градуса.

Разбира се, веднага след като се прибрала след въпросната разходка в планината, прибягнала до самолечение, защото нямало отворена аптека да си вземе подходящ медикамент, а и сметнала, че с кисело мляко ще е значително по-евтино. Но щетата вече била нанесена. След дъжд качулка, както се казва. Можела само и единствено да си пожелае по-малко болка и по-скорошно белене на кожата. Намазала се три пъти с въпросното мляко на Лакрима, а то всеки път попивало за около 2-3 минути! Представяте ли си колко дехидратирана й е била кожата? Признавам обаче, че киселото мляко реално помага болката напълно да отшуми след втория ден, а червеният тен постепенно да започне да потъмнява. Това обаче никой лекар няма да ви коже и когато отидете на преглед със слънчево изгаряне, най-вероятно ще ви предпишат препарат на Биодерм. Ако питате дали да се намажете с кисело мляко, специалистът ще ви отговори нещо от сорта на: "Както желаете" и ще остави риска и болката на вас.

В домашни условия можете да пробвате всичко, което пожелаете, но ви препоръчвам преди това да помислите добре какво можете да си навлечете. И ако киселото мляко отдавна се използва за зачервявания и е в помощ при такива случаи, то това ви е достатъчно и не търсете други методи за по-бързо обелване, макар да ви се струва, че изгорената част на база на по-светлата и здрава кожа, седи грозно. В момента грозотата ви е най-малкият проблем. Плюс това ние мъжете не разсъждаваме кой знае колко точно в посока тен на кожата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар