сряда, 8 юли 2015 г.

Спасителите на плажа

Когато заговорих за слънцето в предния си пост и ви разказах историята с киселото мляко се сетих колко много неща могат да бъдат казани изобщо на тема Лято.

Слънцето е жизнено важно за нашия живот, както и солта, както и водата. Но твърде много от всичко ни идва в повече. Бъдете умерени.

Днес ще обърна внимание на на хората, които не могат да го направят, поради естеството на занаята им. И понеже съм на тема море и плаж, веднага се сещам за една професия - спасителите.

Тяхната работа изисква наблюдателност, умения на плувец и оказване на първа помощ. Тяхната работа изисква още да са изложени на слънцето и вятъра през целия ден. Тъкмо  в това се състои тежестта й. И ако досега винаги сте си мислели, че това е сладка сезонна професия поради седенето на пясъка и правенето на нищо, само четете по-нататък. Плажът, морето, гларусите и слънцето омръзват след втората седмици. Тези хора може да се наслаждават на нещо като постоянна почивка и клюкарско наблюдаване кой какво прави във водата, но де факто извършват това с доста усилия. Те се нуждаят от специална програма за хранене, много добра защита срещу слънцето и е необходимо да взимат мерки, за да поддържат организма си здрав и силен.

Спасителите трябва:
1. Да поемат изключително много течности през деня - под формата на сокове, кафе, минерална или изворна вода. Газираните напитки не са много препоръчителни. Алкохолът е изключен от уравнението;
2. Да се хранят добре с витамонозна храна, която укрепва организма и дава сила. Млечните продукти тук са от голяма значимост - сиренето и киселото мляко водят редицата, от плодовите зеленчуци - краставици и домат, от месото - предимно пилешко. Препоръчват се картофи, ориз, нахуд, рукула, ядки, банан, ябълки, праскови. Добре е да се избягват тежки меса и тестени изделия, както и много мазни храни. От тях има опасност да се изпита дискомфорт по време на извършване на задълженията;
3. Няма спор, че лосионът против изгаряне трябва да е много добър. С възможност без отмиване;
4. Задължително с шапка на главата, слънчеви очила на очите, стоене под чадъра в най-голямата жега и риза на гърба, която да покрива рамене.  Най-добре ленена, за да пропуска вятъра и пази хлад.

Това, което не подозирате е, че на плажа освен слънцето има и други фактори, от които постоянно работещите там трябва да се пазят. Едно от тях са различни ухапвания от насекоми - оси, или наранявания от водни обитатели - ожилвания от медузи, морски дракон и други. Порязването на крак от остра мида или боклук, както и изгаряне на ходилата от горещия пясък са знак, че те трябва да са заредени винаги с леки плажни чехли и чанта с реванол, йод, памук и лекопласт.

И при все спазването на всичко това понякога резултатът са изгорени ръце, напукани устни, много суха кожа и чести наранявания по прасците и ходилата. 

Е, сега струва ли ви се лесна професията на спасителите?

Няма коментари:

Публикуване на коментар