събота, 25 юли 2015 г.

Бърза помощ по морето

Бяхте ли вече на почивка, или лятната отпуска тепърва предстои? Ако все още не сте били, все още не е късно да ви кажа няколко неща по въпроса как да се погрижите за себе си при нужда.

През летните месеци на морето, най-голям е рискът от стомашно-чревни инфекции, алкохолно натравяне и порезни рани или рани от убождане. Първите са най-често предизвикани от смяната на климата, приемане на местна питейна вода, която има съвсем различен състав от тази, с която сте свикнали, поемане на морска вода докато се къпете в морето, хранене в заведение със съмнителна хигиена. Второто е резултата от прекомерна консумация на алкохол или при консумация на некачествен алкохол. Раните най-вече са резултат или от щура нощ, нощно сбиване или от не добре почистени плажове, където са останали стъкла от бутилки и други остри предмети.

Бърза помощ по морските курорти предлагат различни центрове, разпръснати по цялото крайбрежие. Повечето от тях са частни, което трябва да ви говори за много високи такси за пускане на система, шевове и други манипулации.

Затова, ако сте с автомобил и имате възможност да издържите - по-добре потърсете спешен кабинет в държавна болница или поликлиника в близък окръжен град - Бургас, Варна. Не се доверявайте на частни клиники като повечето в по-известните курорти.

НО аз бих ви посъветвал следното: когато тръгнете на почивка, винаги носете със себе си чанта с най-необходимите лекарства и консумативи, които могат да ви потрябват. Това ще рече - таблетки против диария, повръщане, главоболие, противоалергични медикаменти, мехлеми против изгаряне, марли, лекопласт, реваньол, йод, термометър, ефервесцентни таблетки - обезболяващи и витамини.  Ако не знаете точно какво ви е нужно, обърнете се към личния ви лекар и той ще ви насочи.

Вземете мерки предварително и прекарайте спокойна отпуска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар