четвъртък, 20 август 2015 г.

Възпитание на добри хранителни навици у децата

Ако някой ви каже, че възпитанието е лесна работа, то той със сигурност или няма деца, или не им обръща подобаващо внимание. Има и трети вариант - може пък да е много добър манипулатор.

Възпитанието в своята същност е една добре премислена манипулация. Вашата задача, настояща или бъдеща, като родители е да дадете пример на децата си, да ги запознаете със социалните порядки, с обществената значимост на доброто поведение, както и да им създадете правилно отношение към случващото се в света.

Във възпитанието влизат и всички онези правила за лична дисциплина и хигиена, които трябва да възприемат. В това число ги приучавате към харесване или не харесване на някоя храна. А това е доста трудно. Като за начало трябва да сте наясно, че всички деца преценяват храната според изгледа й. Затова най-добре им сервирайте прекрасно изглеждаща храна и забравете за всички онези манджи, които сте научили от бабите си.  Нека същите полезни вещества се приемат по друг начин - било то под формата на сок или каша.

Включвайте кулинарни предавания с деца или готвачи, които обясняват интересно и... апетитно. В този ред на мисли позволявайте на децата си да готвят с вас. Дори едно дете на годинка можете да държите в ръцете си, докато готвите и да му обяснявате кое какво е и как става на ястие.

Сервирайте храната разделно! На едно място месото, на едно място зеленчуците, на друго зърнените и млените продукти. Като цяло помнете, че децата харесват повече пасирани супи, сухи и популярни храни - пица, сладолед.

Последното правило е да сервирате малка порция. Никога не пълнете чинията. Това плаши децата. Когато порцията изглежда по-постижима се приема по-лесно, а детето може после да поиска допълнително.

Как да научите детето да яде броколи, тиква или други храни, на които по принцип се съпротивлява? Това може да бъде постигнато, когато разглеждате енциклопедия за деца, когато купувате плюшен брокол или морков - пускате подходяща анимация за плодове или зеленчуци.

Сервирайте сутрин, обед, следобед и вечер. Изградете режим на хранене. 

Това са основните принципи, които е добре да спазвате. Ако успеете, не би трябвало да има проблем. Убеждавайте не с принуда, а с манипулация. Избягвайте заплахи, но бъдете твърди, така че детето да разбере, че не бива да ви разиграва с капризите си: "това не искам, онова ми харесва, не ми се яде сега". Когато е малко, покажете му, че вашата преценка е по-добра. Когато порасне достатъчно и развие собствени вкусове, тогава можете да го оставите да прави избора си само.

Няма коментари:

Публикуване на коментар