петък, 14 август 2015 г.

Пълнозърнестият хляб на Елиаз срещу редица заболявания

Хлябът е полезен, независимо че масово хората го виждат като причинител на наднормено тегло и други сериозни заболявания. Хлябовете съдържат сложни въглехидрати – основен източник на енергия, витамини и минерали, предоставят нужното дневно количество натриев хлорид, фибри, влакнини и т.н. Възможностите за комбинации на хляб с различни храни са многобройни, както е богат и асортиментът тестени изделия на пазара.

Не се лишавайте от хляб, но и не прекалявайте. Всеки лекар ще ви препоръча консумацията на пълнозърнест, пред всякакви бели питки и пшенични хлебчета, поради полезните му качества. За пример ще използвам хляб на фирма Елиаз, хлебозавод Горубляне, който лично аз предпочитам, и по-важното – който докато пиша е в ръцете ми и ще мога да говоря в цифри.

Известен е фактът, че начинът на хранене повлиява заболяването. Спазването на предписаната от доктор диета е  важна стъпка в индивидуалния лечебен план. Пациентът усеща лекота и се  подобрява общото му състояние. В отделни случаи възвръща апетита си, спира гаденето, ако има такова, и помага за редовното функциониране на червата.

Кои болести се повлияват добре от присъствието на пълнозърнест хляб в диетата? Това са чернодробни заболявания, хемороиди, хроничен запек, чревни дивертикули, рак на дебелото черво, анални фистули и фисури, затлъстяване, диабет и различни сърдечносъдови заболявания.

Основното преимущество на пълнозърнестия хляб е наличието на фибри и  влакнини (пектини, лигнини, целулиза, бета-глюкан и др.) Някои от тях са неразтворими от организма, други – да. Всички те обаче имат благоприятен ефект върху работата на червата, докато липсата им повишава риска от заболеваемост. Освен това белтъците в пълнозърнестия хляб балансират аминокиселинната композиция в организма. Пълнозърнестият хляб „дава‟ още витамини от В групата, които укрепват имунитета срещу различни злокачествени заболявания.

Пълнозърнестите хлябове се оказват добър избор при отслабване, защото имат по-ниска калоричност и по-нисък гликимичен индекст. Затова повлияват добре и хора с диабет и диабетно сърце. А като цяло жените с диабет тип 2, които включват повече фибри в менюто си, за сметка на рафинираното брашно и други тестени изделия, имат по-малък риск от сърдечносъдови заболявания. Това посочват редица изследвания в областта. През 2006 година Университетът в Харвард, САЩ публикува едно от водещите в тази област, с участието на  902 жени с диабетно сърце тип 2.

Винаги гледайте параметрите на опаковката и ги коментирайте със своя лекар. Ето какви са те за 100 гр продукт. Давам за пример пълнозърнесто хлебче на фирма Елиаз, хлебозавод Горубляне.

Енергийна стойност: 285.90kcal / 1196.21kJ
Белтъчини: 8.80g
Мазнини: 4.50g , от които наситени мастни киселини: 0.37g
Въглехидрати: 52.55g , от които захари: 1.43g
Сол: 1.23g

По цифрите съдя, че хлябът на Елиаз е повече от подходящ за профилактика на цялото семейство. Помнете, че не е нужно да чакате да настъпи здравословният проблем, за да започнете да консумирате пълнозърнести хлябове.

В заключение ще кажа, че за всяко едно състояние трябва да се изготви индивидуален план за хранене. Дори това да е по-леко или по-тежко заболяване. Ще дам за пример диетата. Много жени не могат да отслабнат, независимо, че четат и постоянно практикуват диети. Затлъстяването крие много рискове, затова ако мерките, които взимате, нямат ефект, то потърсете помощ при диетолог. Той ще изготви подходяща схема на хранене и ще ви каже как и кога да включите пълнозърнест хляб в менюто си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар