неделя, 23 август 2015 г.

Контрол на домашния прах за по-добро здраве

Много хора оставят почистването на дома си за редките моменти, които имат повече свободно време. Мъже и жени, студенти с тежки професии или следване излизат рано сутрин като пропускат умишлено или от бързане оправянето на леглото си. Бърсането на прахта е рядкост, а прането и тупането на килимите - веднъж годишно.

Почистването на дома трябва да е от първостепенна важност за всеки. Това е значимо от хигиенна и здравна гледна точка. Научно доказано и обосновано е, че в непроветрени и непочиствани пространства болестотворни бактерии се размножават, както и преносителите на различни зарази.

В домашния прах, който е навсякъде около нас, живеят акарите - те са членестоноги от клас паякообразни. Макар да са микроскопични и да не можем да ги видим с просто око, да са на пръв поглед безобидни, те са основни източници на алергени, причиняват хрема, пренасят конюктивит и дерматит, но и алергична астма. Малките организми се развиват навякъде, където се събира прах - по килими, рогозки, дюшеци, матраци, дори и в спалното бельо, защото извличат влагата от дишането и потта ни докато спим. Те са по прозорци и врати, по пода и столовете. Развиват се идеално при температура над 25 градуса.

Създават най-често проблеми на хора с по-ниска имунна система и на децата, които постоянно тичат, пълзят, лежат по килимите. Затова вземете нужните мерки и що се отнася до почистването, нека да не ви домързява и не чакайте повод, за да поддържате дома си чисто и спретнато място:

- проветрявайте редовно - само климатик, който да движи въздуха из стаята не е достатъчен;
- редовно бършете прахта от всички повърхности;
- използвайте влагоабсорбатори и намаляйте влажността на въздуха - акарите се развиват на над 75% относителна влажност;
- заменете дългокосместите килими с балатум или ламиниран паркет;
- почиствайте редовно с прахосмукачка, а пода - с дезинфекционен разтвор;
- използвайте непромокаеми калъфи за възглавници и дюшеци;
- перете дрехите на по-високи градуси - ако метарията го позволява;
- ако имате малко дете, периодично замръзявайте плюшените играчки за един ден във фризера;
-  почиствайте повърхности на плотове и шкафове с дизенфектиращ препарат.

Не оставяйте нищо на случайността. Когато има толкова лесен начин да опазите здравето си - направете нужното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар