вторник, 13 октомври 2015 г.

Как да се държим с хората, които са изгубили близък човек?

Всеки има в обкръжението си човек, загубил близък. Понякога другите могат да го разберат, когато са преживели същото, но много често хората се опитват да съчувстват, но трудно успяват да общува.

Истината е, че всеки един индивид, преминал през лична трагедия, я преживява по различен начин. Вариантите са няколко:

1. Затваряне в себе си. Отказ да от хранене. Отказ от общуване.
2. Привидно спокойствие НО и цинизъм, арогантност, озлобление.
3. Постоянно желание да комуникира, да изплаче мъката си. Иска съпричастност и съжаление.

Как да се държите с тези хора?
Може би си мислете, че всеки типаж ще изисква различно поведение. Това не е така. Препоръчва се спазването на едно и също нещо и при трите типа, а именно проявата на много търпение. Ако обичате и държите този човек да остане във вашето обкръжение вие трябва да сте гъвкави и да очаквате честата промяна в настроенията. Не се карайте за прекалената им затвореност, не протестирайте и не спорете с тях. В този момент те се чувстват изоставени, самотни, нещастни, некъсметлии. Вашата задача е да им покажете, че те са достатъчно силни, за да се преборят със загубата и да продължат живота си напред. Разговаряйте с тях, без да ги съдите и да проявявате строгост. Ако те реагират грубо към вас, знайте, че не го осъзнават и в даден момент ще си дадат сметка за това. Ако се наложи, отдръпнете се за известно време, но винаги бъдете на среща при нужда.

На думи всичко звучи лесно. Когато трябва да се погрижите за изпаднал в депресия човек обаче е доста трудно, защото неговите разбъркани емоции поставят вашите на изпитание. Най-важното обаче е да запазите спокойствие и самообладание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар