сряда, 20 януари 2016 г.

Здравословна ли е препечената филийка?

Видяхме се с приятелите през обедната почивка и си говорим за делника, когато една от тях споменава за препечените филийки, които били в диетата, която следвала, защото, видиш ли, толкова са здравословни. Не знам какво ми се изплъзна от устата и казах, че препеченият хляб е много надценяван и дори не се препоръчва при диабетици или хора, които са склонни към диабет. Приятелите ми веднага реагираха, че не съм прав. При това остро и ми казаха, че аз нещо не ги разбирам нещата.

Затова днес... за препечената филийка ще си поговорим и ще кажем какво Е и какво НЕ е.

Когато филийката бъде изложена на топлинна обработка от тостера, грила или фурната, първо, влагата се изпарява и второ, предизвиква се химична реакция между въглехидратите, захарите и аминокиселините. Намалява съдържанието на протеините с 0,01% (което е незначителна разлика), но и горният слой се "карамелизира" (т.е почернява), което го прави не толкова полезен за диабетиците. Изводът какъв е - препечения хляб нито ни помага да отслабнем, нито прави закуската ни по-здравословна.

Ако сте с наднормено тегло, преди да правите диети, най-добре отидете на диетолог. Той ще ви пусне всички необходими изследвания и ще ви направи диета, която ще е съобразена със състоянието на вашето тяло. Обикновено хората, които имат проблеми с килограмите, по принцип имат и някакво съпътстващо състояние - хормонален дисбаланс или други завишени стойности.

А сега ще ви кажа, че ананасът, грейпфрутът и кивото са ужасно вредни. Не бързайте да спорите. На някои хора, привидно здрави, наистина им е забранено да похапват от тези плодове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар