петък, 9 януари 2015 г.

Работа зад граница

Когато искате да заминете в чужбина дали правите сметка как и с какво искате да се занимавате, или по-скоро сте от този тип, които са убедени, че там е по-добре от при нас и това в никакъв случай не подлежи на съмнение.

Лично аз действително се съмнявам в подобен род твърдения. Смятам, че реализацията зад граница зависи както от отделния човек, така и от неговото професионално поприще. Мнозина без акредитирано в чужбина образование у нас, успяват да стигнат само до тезгяха на някой бар или до касата на Макдоналдс, където взимат млади чужденци, тъй като родните им студенти предпочитат малко по-интелектуални професии. По мои впечатления, с по-висок шанс да се представиш в другата страна с престижа професия, по която да работиш и да получаваш високо възнаграждение, е единствено възможно, ако успееш да влезеш в тамошен университет и се представиш толкова добре, че те предпочетат в някоя голяма компания.

Другият вариант е да имаш завършено тук образование, за което има търсене на Запад. Такива например са строителните инженери, лекарите... Предпочитани са поради факта, че според местните стандарти тези кадри не са достатъчно платени. Според нашите - западната е заплата мечта, образно казано. Затова в Германия и Англия например посрещат с отворени обятия такива специалисти.  Какъв парадокс, нали?

А още по-големият парадокс е, че именно в България, ако лекари работят в по-малко областни градове като Сливен, Ямбол, Смолян ще имат доста голяма финансова стабилност и ще бъдат много тачени, поради факта, че там пък болници затварят отделения, поради липса на кадри. Би било наистина сладко да си единствен пулмолог в 80 000 град, нали? Но за съжаление младите лекари предпочитат по-оживени селища.


Няма коментари:

Публикуване на коментар