неделя, 20 септември 2015 г.

При стрес - оцвети си книжка

При напрегнато ежедневие и работа, изпълнена със стрес, има нов вид терапия - Арт-терапия. Тя се изразява в предлагането на средство, което да пренастрои концентрацията ви към нещо красиво. Съсредоточавате се в моторна, механична дейност. Съсредоточавате се в малки детайли, на тишина и... започвате бавно да оцветявате.

Като антистрес терапия познаваме музикотерапия, шоколадотерапия, ходене на масаж, физическо натоварване за изхвърляне на излишната енергия, но никога не сме мислили за книжки за оцветяване за възрастни.

Ето, че те вече са факт в цяла Европа и Северна Америка. Книжките за оцветяване са специално създадени с цел да намалят напрежението - с кръгови дизайни, множество малки детайли в концентрични форми. Много често към самия комплект са включени подходящи флумастери в ярки цветове.

Защо оцветяването ще помогне на възрастните?
Идеята на антистрес терапиите е отделянето на лошите мисли за личните притеснения на страна. Както казваме, "Остави работата си пред входната врата" или "Не носи грижите си у дома", така можем да кажем, че човек трябва да потиска лошите мисли, когато е с любимте си хора, тъй като им придава от напрежението си, предизвиква негативна атмосфера в дома, което отприщва скандали и води до неприятни последици. Оцветяването концентрира и изцяло превзема съзнанието като го фокусира в определна дейност и не му позволява да мисли за притесненията. Това си е типична техника за релаксация. А резултатът е нещо красиво, което излиза изпод пръстите, благодарение на много цветно въображение.

Ако и вие се чувствате несигурни и нестабилни, заради завладяващите ви емоции на работното място или у дома, нищо не ви пречи да опитате. Това няма да ви инфантилизира, а напротив - ще ви издигне като зрели и модерни хора, които взимат мерки, за да се справят с напрежението и да са по-способни, внимателни и идейни в делата си навън и вътре в семейството си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар