неделя, 6 септември 2015 г.

Бежанци и икономически емигранти ще променят облика на Европа

Няма как да остана пасивен към нованата, която обикаля света. Значимостта й е толкова голяма, че този момент ще влезе в историята на света, а 2015 ще се запомни като година, в която се промени облика на населението в Ервопа и разклати устоите на Европейския съюз.

Проблемът с войната в Сирия накара много бежанци да потърсят мирни територии, където могат да разчитат на сигурност за семействата си. Военните действия обаче се оказаха повод за много други азиатски и северноафрикански жители да пожелаят по-добър живот на Запад. Това не са бежанци, бягащи от грозното лице на войната. Това са икономически емигранти, които са се насочили към страни с по-добра социална политика. Издава ги удобната загуба на паспорта и личните документи и твърдението, че са сирийци. Простата математика ни кара да прозрем, че няма как половината държава да се изнесе.

Големият проблем, който назрява на Запад, е невъзможността икономиката на по-развитите страни да се справи с толкова много нахлуващи хора на териториите им, търсещи работа и подслон. Затова и Македония, залята от вълната бежанци и емигранти, изрази притесненията си, че може да бъде икономически, но и етнически застрашена. Все пак това е една доста малка държава. Но дори Франция, Германия и Великобритания се страхуват от това рязко увеличаване на етническите групи на териториите си. Още по-назряващи са притесненията в случая, че това може да доведе до религиозни конфликти из цяла Европа. Нека не забравяме, че в своята духовна същност прииждащите от Близкия Изток маси са сунити, както и други мюсюлмански групи като шиити и алауити.

Докъде ще доведе всикчо това, тепърва предстои да видим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар