вторник, 10 февруари 2015 г.

Разликата между болест и синдром

Забелязал съм, че много често хората не правят разлика между използването на думите "болест" и "синдрим" и общо взето си говорят наизуст. Вярно е, че това не е нещо, което използваме често в ежедневието си, но когато сме сред други хора и искаме да блеснем с някаква информация, говорим каквото ни помогне, мислейки, че другите не разбират. Така една позната искаше да демонстрира пред компанията ни особен интелект, но направи редица грешки. Никой не забеляза, но на мен ми бе изключително смешно. Лошото обаче е, че аз не реагирах по никакъв начин, за да не я изложа, точно когато искаше да се покаже, но утре или друг ден ще попадне в някоя компания и някой разбиращ за какво става въпрос може да я засрами.

Едно от нещата, за които така наперените хора обичат да разговарят, щом стане дума за здравеопазване, е да назовават различни болести и синдроми, че да шашнат слушателите си. Слагат име след име - едно към гьоторе, без реално да съзнават, че говорят за много различни неща. Нека хвърля малко светлина върху въпроса. Преди повечето състояния с неизяснени причинители са били наричани синдроми. След като причинителят се изясни става ясно какво е заболяването като цяло. Затова днес след всички онези завъртени имена им слагаме отпред думичката "болест" - болест на Крон, болест на Бехтеров, на Ходжкин и други. Знае се причинителят, знае се какво да се очаква като развитие от пациента.

Тези неща обаче не могат да се прочетат в интернет. Има информация, която е недостъпна за мнозина. За жалост няма и часове по здравна помощ в училищата, които да дадат на учениците поне обща информация и да подобрят здравната им култура. Резултатът е доста голямо здравна неграмотност сред по-голямата част от хората. Четенето по форуми и сайтове също влошава положението, тъй като там пишат - още по-лошо - неразбиращи със самочувствие на разбирачи. В следствие се създава негативно отношение към лекарите, тъй като интернет споделянето подбива имиджа им и посява съмнение в способностите им. И за какво е 6 години учене и още 4 следване - за да напише някой без изобщо да е отварял учебник по медицина някакъв си коментар във форум и да настрои хората... тц, тц.

Няма коментари:

Публикуване на коментар