вторник, 24 февруари 2015 г.

Каква е разликата между домашното пилешко месо и купешкото?

Колкото и органични и полезни да се пишат някои продукти от месо, това все пак не е гаранция за качество. Днес говорят масово за яйца и месо от щастливи кокошки, но "щастието" на кокошката си личи по месото, а като гледам витрините на магазините - хич не е щастливо. Едно такова розово и хубавко, но като се прибереш и го приготвиш се оказва, че не е живяло чак толкова добре.

Каква е разликата между домашните кокошки и онези "щастливите", които ни пропоръчват в магазина?

За човек, който не е живял на село и не е отглеждал кокошки, нито пък е готвел такива, разлика няма да има. Но ако сте видели и опитали веднъж, за вас нито едно купешко пиле няма да бъде същото.

Домашно отглежданите кокошки имат пространство, в което да се движат. Собствениците ги пускат из дворовете си или им предоставят достатъчно голям терен с пръст и трева, за да... ами кълват на воля. Стопаните предоставят варовик и калции за здрави яйца, купуват фуражна храна, понякога ги захранват с хляб, плодове или каквото съберат из двора. Храненето е от съществено значение. Именно то оказва влияние върху растежа. Домашната кокошка няма чак толкова розови бутове и крилца, а при варене се отделя специфична мазнина. Месото е много ароматно, плътно и след печене става сочно.

Отгледаната за месо кокошка в производствени ферми няма нито голям терен, а дори да е захранвана с варовик и фураж, тя е пропуснала много от другите неща, които стопанинът би й давал. Месото е розово, дели се лесно, при варене не е толкова ароматно и бульонът не става така питателен.  Тук умишлено изключвам всички онези ситуации, в които месото се свива или има миризма на солен разтвор. Изобщо не искам да ги мисля. Пък и при тях дори тарелката не изглежда "щастлива".

Жителите на големите градове разчитат за прехраната си на супермаркета. Но препоръчвам все пак, ако ви се отвори възможност, да намерите от някъде домашна кокошка. Сгответе и споделете резултата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар